PENGARUH FAKTOR SUHU DAN KELEMBABAN TERHADAP PEMBUNGAAN DAN PEMBUAHAN TANAMAN BUAH NAGA (Hylocereus polyrhizus)
Abstract
The influence of temperature and humidity on the flowering and fruiting of dragon fruit plants is crucial to understand. This research was conducted from October 2023 to February 2024 in the paddy fields of Ringin Putih Village, Muncar District, Banyuwangi Regency. The method used in this study was quantitative analysis method with multiple linier rwgression statistical calculations. The type of data used is real-time data (temperature, humidity, and observation parameters) for 5 months in the field. The parameters observed were the number of emerging flowers, the number of blooming flowers, the final fruit count, fruit weight, and fruit sweetness level. The result of this study indicate that temperature and humidity do not affect flowering in terms of the number of emerging flowers, but they do affect the number of blooming flowers. As for fertilization, there is no effect on the final fruit count, fruit weight, and fruit sweetness.
Downloads
References
Arel, A., B.A. Martinus dan S.A. Ningrum (2017, Februari). Penetapan Kadar Vitamin C pada Buah Naga Merah (Hylocereus costaricensis (F.A.C Weber) Britton & Rose) Dengan Metode Spektrofotometri Uv-Visibel. Scientia, 7(1), 1-5.
Ashari, H., Z. Hanif dan Supriyanto, A. (2014, Februari). Kajian Dampak Iklim Ekstrim Curah Hujan Tinggi (La-Nina) pada Jeruk Siam (Citrus nobilis var. macrocarpa) di Kabupaten Banyuwangi, Jember dan Lumajang. Planta Tropika Journal of Agro Science, 2(1), 49-55.
Aulya, N. A., & Yuliawati, K. M. (2021). Aktivitas Antioksidan Secara Kualitatif PadaInfuset Water Kulit Buah Naga Super Merah (Hylocereus costaricensis (F.A.C Weber) Britton & Rose). Bandung Conference Series: Pharmachy, 1(1), 24-33.
Bps. 2023. Produksi Buah-buahan, Buah naga, Lemon, Lengkeng Menurut Kabupaten, Kota dan Jenis Tanaman Di Provinsi Jawa Timur Kwintal, 2021 dan 2022. https://jatim.bps.go.id/id/statistic-table/1/MjU5NCMx/produksi-buah-buahan-buah-naga-lemon-lengkeng-menurut-kabupaten-kota-dan-jenis-tanaman-di-provinsi-jawa-timur-kwintal-2021-dan-2022.html.
Hariyanto, B. (2015). Produktivitas Buah Naga (Hylocereus polyrhizuz) di Lahan Marjinal. Balai Penelitian Tanaman Buah Tropika.
Ifmalinda., W. Harjuniati dan Andasuryani. (2023, Agustus). Kajian Suhu Pengeringan dan Ketebalan Irisan Terhadap Mutu Tepung Batang Tanaman buah Naga (Hylocereus sp). Agritekno: Jurnal Teknologi Pertanian, 12(2), 135-142.
Irawan, D., I. Sasli dan Abdurrahman, T. (2022). Efektivitas Campuran zat pengatur TumbuhTerhadap Hasil Buah Naga Pada Lahan Pasang surut. Agrihumanis: Journal of Agriculture and Human Resource Development Studies, 3(2), 59-68.
Izzulhaq, A.J., & Usmadi. (2024). Pengaruh Lama Penyinaran Cahaya Led Terhadap Induksi Pembungaan dan Hasil Buah Naga (Hylocereus polyrhizuz). Jurnal Berkala Ilmiah Pertanian, 7(2), 70-78.
Khoirunnisa, F. (2023). Fenologi Pembungaan dan Karakterisasi Morfologis Bunga Melati Putih (Jasminum sambac (L). Aiton) Sebagai Pengayaan Penunjuk Praktikum Struktur dan Perkembangan Tumbuhan. Skripsi. Universitas Jambi.
Kristriandiny, O., & Susanto, S. (2016). Budidaya Buah Naga Putih (Hylocereus undatus) di Sleman Yogyakarta Panen dan Paca Panen. Bul Agrohorti, 4(1), 1-8.
Sapri, M.R.B. (2019). Respon Pertumbuhan stek Buah Naga (Hylocereus costaricensis) Terhadap Berbagai Konsentrasi Air Kelapa dan Panjang Stek Yang Berbeda. SKRIPSI. Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau Pekanbaru.
Sulistiyowati, T.I., & Putra, R.E. (2016). Perilaku Serangga Pengunjung Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizuz). Prosiding Seminar Nasional Alaudin Makasar.
Susanto, I.D., & Rondhi, M. (2020). Efek Inovasi Penyinaran Lampu pada Usahatani Buah Naga di Desa Bulurejo Kecamatan Purwoharjo Kabupaten Banyuwangi. Kirana: Jurnal Komunikasi dan Penyuluhan Pertanian, 1(2), 74-82.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.