RESPON PEMBERIAN MACAM PUPUK KANDANG DAN PESTISIDA NABATI TERHADAP PERTUMBUHAN DAN PRODUKSI TANAMAN KACANG HIJAU (Vigna radiata L.)
Abstract
Green bean plants (Vigna radiata L.) are one of the very good food crops to be cultivated in tropical areas such as Indonesia, however the need for green beans in Indonesia is still imported. One of the causes of low production of green beans (Vigna radiata L.) is low soil fertility. Efforts to increase soil fertility include providing nutrients through organic fertilization and vegetable pesticides. This research used a factorial randomized block design (RAKF) with 2 factors, each factor consisting of 3 levels with 3 replications. The first factor is the type of organic fertilizer: without manure, goat manure and cow manure. The second factor is types of vegetable pesticides: without vegetable pesticides, garlic pesticides and papaya leaf pesticides. Data from observations for each parameter were analyzed using Fisher's test (F test) at the 5% level, and if significant differences were found, it was continued with the most significant difference test (BNT). The research results showed that the use of goat manure and vegetable pesticides made from garlic gave the best results compared to other treatments.
Downloads
References
Anindyawati, T. (2010). Potensi selulase dalam mendegradasi lignoselulosa limbah pertanian untuk pupuk organik. Jurnal Selulosa, 45(02).
Ate, D. M., Marwoto, M., dan Julianto, R. P. D. (2022). Pengaruh Ekstrak Bawang Putih (Allium Sativum L.) Terhadap Intensitas Serangan Hama Pada Tanaman Kacang Hijau Varietas Vima-1 (Vigna Radiata L.). Fakultas Pertanian Universitas Tribhuwana Tunggadewi.
Dewi, W. W. (2016). Respon dosis pupuk kandang kambing terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman mentimun (Cucumis sativus L.) varietas hibrida. VIABEL: Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Pertanian, 10(2), 11–29.
Dielista, M. H. (2022). Pengaruh aplikasi plant growth promoting rhizobacteria terhadap produksi dan mutu benih beberapa varietas kacang hijau (Vigna radiata L). Teknik produksi benih.
Haerul, H., Idrus, M. I., dan Risnawati, R. (2016). Efektifitas pestisida nabati dalam mengendalikan hama pada tanaman cabai. Agrominansia, 1(2), 129–136.
Hartatik, W., dan Widowati, L. R. (2006). Pupuk kandang. Pupuk Organik Dan Pupuk Hayati, 59–82.
Hastuti, D. P., Supriyono, S., dan Hartati, S. (2018). Pertumbuhan dan Hasil Kacang Hijau (Vigna radiata, L.) pada Beberapa Dosis Pupuk Organik dan Kerapatan Tanam. Caraka Tani: Journal of Sustainable Agriculture, 33(2), 89–95.
MH, P. N., Yenie, E., dan Elystia, S. (2017). Pemanfaatan pestisida nabati dari ekstraksi daun pandan wangi dan umbi bawang putih. Riau University.
Nursam, N., Yunus, M., dan Nasir, B. (2018). Pengaruh pestisida nabati buah cabai (Capsicum annuum L) dan umbi bawang putih (Allium sativum L) terhadap mortalitas hama bawang merah (Spodoptera exigua Hubner). AGROTEKBIS: E-JURNAL ILMU PERTANIAN, 6(2), 225–231.
Nurzaman, M., Mutaqin, A. Z., dan Wulandari, A. P. (2013). Pemanfaatan bawang merah dan bawang putih untuk pestisida nabati di Desa Cipanas dan Desa Nangelasari Kecamatan Cipatujah, Kabupaten Tasikmalaya. Dharmakarya, 2(1).
Ramdani, M. D. (2017). Pengaruh berbagai konsentrasi Daun Paitan (Thitonia diversifolia) terhadap Ulat Grayak (Spodoptera litura F) pada Kacang Hijau (Vigna radiata L) Varietas Vima 1. UIN Sunan Gunung Djati Bandung.
Rimijuna, I., Yenie, E., dan Elystia, S. (2017). Pembuatan Pestisida Nabati Menggunakan Metode Ekstraksi dari Kulit Jengkol dan Umibi Bawang Putih. Riau University.
Rizky, R., Jalaluddin, J., Ishak, I., Nurlaila, R., dan Hakim, L. (2022). Pembuatan pestisida nabati dari bawang putih dengan penambahan sabun cuci piring. Chemical Engineering Journal Storage (CEJS), 2(1), 12–22.
Rosman, R., dan Suryadi, R. (2018). Status teknologi pemupukan tanaman lada dan penerapannya di tingkat petani. Perspektif, 17(1), 15–25.
Siregar, F. A. (2023). Pengaruh penggunaan pestisida nabati dalam pengendalian hama dan penyakit tanaman.
Syofia, I., Khair, H., dan Anwar, K. (2015). Respon pertumbuhan dan produksi tanaman kacang hijau (Vigna radiata L) terhadap pemberian pupuk organik padat dan pupuk organik cair. AGRIUM: Jurnal Ilmu Pertanian, 19(1).
Wahyudi, A. A. (2018). Respon Pertumbuhan Dan Produksi Kacang Tanah (Arachis Hypogaea L.) Terhadap Pemberian Pupuk Kandang Kambing Dan Pupuk Organik Cair Bonggol Pisang. Universitas Medan Area.
Wijaksono, R. A., Subiantoro, R., dan Utoyo, B. (2016). Pengaruh lama fermentasi pada kualitas pupuk kandang kambing. Jurnal Agro Industri Perkebunan, 88–96.
Zakaria, A. M. (2019). Pemanfaatan pupuk organik kotoran sapi dan MOL bonggol pisang dalam budidaya kacang hijau (Vigna Radiata L.) varietas Vima-1. UIN Sunan Gunung Djati Bandung.
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-sa/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.