ANALISIS PENGARUH KALOR TERHADAP MUTU KOPI PADA PENGGUNAAN ALAT PENGERING HYBRID KOPI

  • Aurellya Abdillah Wijaya Putri Program Studi Pendidikan Fisika Jurusan Pendidikan MIPA Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan Universitas Jember
  • Firda Shahira Program Studi Pendidikan Fisika Jurusan Pendidikan MIPA Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan Universitas Jember
  • Tia Dwi Riskiyanti Program Studi Pendidikan Fisika Jurusan Pendidikan MIPA Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan Universitas Jember
  • Sudarti Sudarti Program Studi Pendidikan Fisika Jurusan Pendidikan MIPA Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan Universitas Jember
  • Trapsilo Prihandono Program Studi Pendidikan Fisika Jurusan Pendidikan MIPA Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan Universitas Jember
Keywords: coffe quality, heat, hybrid dryer

Abstract

Coffee is one of the plantation products that is highly recommended to be developed because it is able to become a source of state income and improve the economy where almost half a million Indonesians are entrepreneurs and coffee farmers. Heat is the process of transferring energy from a substance to another substance due to temperature differences. During this time, the coffee drying process is done in the traditional way. This drying process is not optimal because the temperature cannot be controlled properly, which affects the quality of the coffee. During rainy conditions, coffee is dried for a long time so that mold can occur. However, temperatures that are too high can also have a negative impact on coffee quality, especially on coffee aroma. The solution that can be done is to use a hybrid coffee drying machine. This study aims to analyze the effect of heat on the quality of coffee which in its production uses a hybrid coffee dryer. This research was conducted using the literature study method or literature study. The results showed that heat plays an important role in the quality of coffee quality in a hybrid coffee dryer. The quality of coffee depends on the temperature of the machine. The hybrid coffee drying machine is automatically designed where the temperature in the drying chamber is constant at the minimum temperature.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Askan, A., Ali, M., Kadaryono, K., & Muhlasin, M. (2022). Optimasi Sistem Kontrol Mesin Penetas Telur Menggunakan Sensor Suhu dan Kelembaban Udara. Jurnal FORTECH, 3(1), 1–6. https://doi.org/10.56795/fortech.v3i1.101
Bangun, R., Surya, P., Untuk, T. B., Kopi, B., Syah, H., Agustina, R., & Moulana, R. (2016). Rancang Bangun Pengering Surya Tipe Bak Untuk Biji Kopi. http://www.jurnal.unsyiah.ac.id/RTP
Budihardjo, K., & Fahmi, W. M. (n.d.). STRATEGI PENINGKATAN PRODUKSI KOPI ROBUSTA (Coffea L.)DI DESA PENTINGSARI,KECAMATAN CANGKRINGAN, KABUPATEN SLEMAN, DAERAH ISTIMEWA YOGYAKARTA.
D., Chan, Y., Sugiyanto, D., & Saepul Uyun, A. (2020). JURNAL KAJIAN TEKNIK MESIN Vol 5 No1 Analisis Pengeringan Kopi Menggunakan Oven Pengering Hybrid (Solar Thermal Dan Biomassa) Di Desa Gununghalu. In Jurnal Kajian Teknik Mesin (Vol. 5, Issue 1). http://journal.uta45jakarta.ac.id/index.php/jktm/index.
Fauzi, Z. N., & Widiantoro, H. (2021, September). Perancangan mesin pengering biji kopi semi otomatis kapasitas 25 kg. In Prosiding Industrial Research Workshop and National Seminar (Vol. 12, pp. 182-187).
Irwansyah, I., Nelwan, L. O., & Wulandani, D. (2019). Desain dan Uji Kinerja Alat pengering Hybrid Dengan Efek Cerobong Tipe Tumpukan untuk Pengeringan Biji Kopi Arabika. Jurnal Keteknikan Pertanian, 7(3), 163-170.
Mahmudati, R., & Indrawati, R. T. (n.d.). MESIN PENGERING KOPI SEBAGAI TEKNOLOGI TEPAT GUNA UNTUK MENINGKATKAN PRODUKTIVITAS KELOMPOK TANI KOPI.
Parulian Siagian, ), Richard, ), Napitupulu, A. M., Tampubolon, M., Siagian, L., Siagian, H., & Sihombing, H. V. (2023). Analisa Kebutuhan Energi Termal Pada Kotak Pengering Biji Kopi Arabica yang di Isolasi dengan Aluminium Foil. 4(2).
Rahmadianto, A. P., Akhwan Ikhsan, F., & Apriyanto, B. (2019). PERAN PENGEMBANGAN PERKEBUNAN KOPI TERHADAP KONDISI EKONOMI MASYARAKAT DESA PACE KECAMATAN SILO KABUPATEN JEMBER. In Jurnal Geografi Gea (Vol. 19, Issue 2).
Rohman, S. A., Nawassyarif, N., & Salam, A. (2022). PENERAPAN TEKNOLOGI PENGERING KOPI HYBRID TENAGA MATAHARI DAN BIOMASSA DENGAN SISTEM KENDALI CERDAS PADA KELOMPOK TANI MUDA MANDIRI DI DUSUN PUNIK, DESA BATUDULANG, KECAMATAN BATULANTEH, KABUPATEN SUMBAWA. Jurnal Warta Desa (JWD), 4(1), 13-20.
Seminar Nasional Terapan Riset Inovatif (SENTRINOV) Ke-XX. (n.d.).
Silvia, E., Sidebang Jurusan Teknologi Pertanian Fakultas, B., & R Soepratman Kandang Limun Bengkulu, J. W. (2019). KINERJA ALAT PENGERING SURYA HYBRID MODIFIED PADA PENGERINGAN BUAH KOPI ROBUSTA PERFORMANCE OF MODIFIED HYBRID SOLAR DRYER ON THE DRYING PROCESS OF ROBUSTA CHERRY COFFEE. | Jurnal Agroindustri, 9(2), 94–101. https://doi.org/10.31186/j.agroind.9.2.94-101
Susilo, B., Ciptadi, G., Fibrianto, K., Setyawan, H. Y., Subagyo, A., Samudra, R. P., & Napitupulu, R. A. C. (2023). Rancang Bangun Rumah Pengering Kopi Hybrid Guna Meningkatkan Efektivitas Pengeringan Kopi Di Kecamatan Pinogu, Provinsi Gorontalo. Journal of Innovation and Applied Technology, 9(1), 1-5.
Published
2023-07-10
How to Cite
Putri, A. A., Shahira, F., Riskiyanti, T., Sudarti, S., & Prihandono, T. (2023). ANALISIS PENGARUH KALOR TERHADAP MUTU KOPI PADA PENGGUNAAN ALAT PENGERING HYBRID KOPI. AGRORADIX : Jurnal Ilmu Pertanian, 6(2), 19-26. https://doi.org/https://doi.org/10.52166/agroteknologi.v6i2.4254
Section
Articles